Снимка pexels.comОт време на време всички се чувстваме претоварени и уморени. 

...
Снимка pexels.comОт време на време всички се чувстваме претоварени и уморени. 
Коментари Харесай

Учени установиха защо хората над 40 години не бива да работят повече от 3 дни седмично

Снимка pexels.com

От време на време всички се усещаме претрупани и изтощени.  Въпреки това, в случай че не работим най-малко по 40 часа седмично, няма да бъдем в положение да си отглеждаме децата, да си плащаме сметките и да вършим някои по-големи покупки, написа zdrave.to. 

На пръв взор 40-годишна възраст е най-ефективното време във връзка с кариерното развиване. Но изследване, извършено от учени от Университета в Мелбърн, е посочило тъкмо противоположното. Оказва се, че хората над 40 години в идеалния случай би трябвало да работят не повече от три дни в седмицата. 

Експериментът е бил основан на серия познавателни проби, създадени от  Института за приложна стопанска система и обществени проучвания в Мелбърн. В него са взели участие 6 500 доброволци - дами (3500) и мъже (3000). 

Участниците трябвало да решат поредност от когнитивни проби, измежду които имало  съпоставяне на букви и числа в изискванията на цайтнот, четене на глас и преброяване обратно. След това учените анализирали резултатите дружно с други фактори: качество на живот, състав на фамилията, икономическо богатство и професионална претовареност.

В резултат на това било открито, че хората, които са работили приблизително по 25 часа на седмица, са посочили най-хубави резултати в когнитивните проби. Ако участниците са работили повече, оценките им неизбежно са паднали заради стрес и отмалялост.

Тези непредвидени резултати демонстрират, че за представителите и на двата пола, величината на позитивното влияние на работното време върху когнитивните качества понижава до избран предел. След като се доближи тази сериозна точка, по-нататъшното увеличение на работното време към този момент има негативен резултат върху умствените качества. 

След като открили това учените трябвало да схванат къде е този предел? Кога въздействието на работното време върху когнитивните качества минава от позитивно към негативно? 

Използвайки резултатите от тестванията на респондентите, било открито, че мъжете на междинна възраст могат да работят без понижаване на когнитивните функционалности не повече от 25-30 часа на седмица. На дамите им е още по-трудно. От тях може да се чака висока продуктивност единствено при график от 22-27 работни часа на седмица. 

Изследователите акцентират, че прекомерно доста работа може да има неподходящи последствия за познавателното действие на хората на възраст 40+. Новите данни опонират и на наклонността за непрекъснато повишение на пенсионната възраст. 

Един от съавторите на проучването, професорът по икономика Колин Маккензи изяснява: " През последните годи и налице неприятна наклонност. Много страни покачват пенсионната възраст на жителите си. Това значи, че работещите възрастни хора ще стават от ден на ден и повече, а изгодата от това все по-малка и дребна ".

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР